V jakémkoliv odvětví, kdekoliv na světě je profesionál vzor. Člověk, ke kterému se upínáme, obracíme či vzhlížíme, když potřebujeme motivaci tím správným směrem.

A právě chovaní profesionála nás ovlivňuje ve velké míře a tím formuje i náš názor, naše reakce či život. Ať jde o zpěváka, hokejistu, golfistu nebo kohokoliv, kdo je pro nás, či okolí ten vzor - to, co ztělesňuje náš sen. Snažíme se ho napodobit ve všem, co dělá - od oblékání, přes jídlo až po chování. Snažíme se všechno naučit, ale je třeba mít se také co učit.

Určitě se nikdo nechce naučit vztekání, nadávání, neslušnému chování a jiným "super" vlastnostem, které jsou většinou dány už od přírody a každý z nás je zvládne bez mrknutí oka (když na to přijde). A tady myslím leží ta pomyslná hranice mezi profesionálem a amatérem.

Profesionál musí zvládat své emoce, pocity a základy slušného vychování. Pokud to nezvládá, měl by rychle dohonit, co se dá. Pokud nechce pracovat sám na sobě, nenazývejme ho profesionálem. Za tím, že dělá něco člověk na vrcholové úrovni, stojí právě hodiny a hodiny dřiny ve všech směrech - od herní, až po psychickou stránku.

Profesionál je vzorem a inspirací nejen pro ty nejmenší, ale i pro velkou část dospělých. A právě neustálá práce z něj dělá odlišného jedince od zbytku, jako vzor má stále co nabídnout a stává se inspirací pro jiné. Fňukat, stěžovat si a mít neustále připomínky se v dětství naučíme poměrně rychle, ale to, co odlišuje ty nejlepší je právě ona schopnost rychle na to zapomenout a přijímat věci tak, jak leží.

Profesionálem se nikdo nerodí, ale postupně stává. Přijmout zodpovědnou roli ambasadora svého oboru je veliká zodpovědnost. Bohužel ne každý sportovec ji umí ustát.
Nezbývá než doufat, že mezi námi nejeden budoucí profesionál a špička dřímá a bude dobrým vzorem pro širokou veřejnost.

Hrajme, jak nejlépe umíme.... a o golfu vždycky jen v dobrém.

 
Autor: Lukáš Kounovský
 
Datum zveřejnění: 7. 10. 2015