I při golfu můžeme zranit sebe nebo ostatní spoluhráče na hřišti, může naším zaviněním dojít k poškození vlastního i cizího majetku nebo naopak někdo jiný způsobí škodu nám. Následujících několik řádků si proto klade za cíl poukázat možná rizika, se kterými musí každý hráč počítat, pokud se vypraví na golfové hřiště.

Ještě před samotným vstupem na golfové hřiště může hráčům či ostatním návštěvníkům golfového resortu vzniknout škoda, a to zejména škoda na majetku. Někteří provozovatelé golfových hřišť poskytují golfistům možnost parkování na hlídaném parkovišti nebo nabízejí úschovu věcí v k tomu určených skřínkách. Provozem hlídaného parkoviště a úschovou věcí na sebe provozovatel golfového hřiště přejímá odpovědnost. Pokud tedy dojde například k poškození, zničení či ztrátě auta zaparkovaného na hlídaném parkovišti nebo věcí uložených ve skříňkách, odpovídá za tuto škodu provozovatel a je povinen ji nahradit.

Převážné množství škod však vzniká právě na samotném hřišti, kde na golfové nadšence číhá mnoho nástrah, které mohou způsobit nejen škodu na zdraví, ale také na majetku. Škody mohou nejčastěji vznikat následkem uklouznutí či pádu na vlhkém trávníku, ale nejsou neobvyklé ani případy, kdy letící míček zasáhne nežádoucí cíl nebo hráči vylétne golfová hůl a zraní tak jiného hráče. Pokud tedy dojde k úrazu v důsledku uklouznutí či upadnutí na neupraveném hřišti a na tento stav nebyl golfista dopředu upozorněn, je oprávněn obrátit se s nárokem na náhradu škody přímo na provozovatele hřiště. Jestliže však provozovatel hráče na nevyhovující stav hřiště upozornil, za případné škody na takovém hřišti nese odpovědnost samotný hráč. V případě, že se golfista vydá za deště na golfové hřiště a je dopředu upozorněn na možnost bouřky, hraje také pouze na své vlastní nebezpečí. Stejné pravidlo platí také pro škody na věcech, které se vlivem pádu hráče poškodily, např.: rozbitý displej mobilního telefonu či roztržené značkové kalhoty. Na druhé straně v případě špatně odpáleného míčku, který zasáhne jiný cíl nebo pokud vyklouznutá golfová hůl zraní jiného hráče nebo poškodí majetek jiného, bude za tuto škodu odpovídat v prvním případě hráč, který míček nekvalitním úderem odpálil a ve druhém ten hráč, který s holí manipuloval. Jiná situace ale nastane, pokud hráč odpaluje míček, který zasáhne osobu, která nečekaně vběhla do dráhy odpalovanému míčku, a ten již nebyl schopen vzniku škody zabránit. V tomto případě bude za škodu odpovídat osoba, které byla škoda způsobena, neboť se jí škoda stala vlivem vlastní neopatrnosti. Pro úplnost uvedeme ještě příklad škody, která se stala náhodou. Jedná se například o případ, kdy jeden hráč z odpaliště odpálí míček, který zasáhne kmen stromu, od kterého se míček odrazí a zasáhne jiného hráče stojícího na svém odpališti. V tomto případě by s největší pravděpodobností odpovídal za škodu hráč, který míček odpaloval. Nicméně v těchto případech je nutné posoudit značné množství aspektů, které měly na vznik náhody a následně škody vliv, a proto je nezbytné posuzovat každý případ individuálně.

Další riziko škody představují golfové vozíky tzv. golfové buggy. Podle výzkumu nezávislé organizace Euro NCAP, která provádí mezinárodně uznávané crashtesty, se běžný golfový vozík v případě čelní srážky v rychlosti 50 km/h zcela rozbije. Přestože golfové buggy takto vysoké rychlosti zpravidla nedosahují, je třeba mít na zřeteli nízkou míru pasivní bezpečnosti těchto vozidel. Jejich řidič musí v každém případě dávat pozor na osoby pohybující se po hřišti a kolemjdoucí, aby je manipulací s golfovým vozíkem nezranil. Za případné poškození vozíku či zranění kolemjdoucích bude většinou odpovídat řidič golfového vozíku, pokud mu tato osoba výslovně nevběhla pod kola golfového vozíku. Vozík by v žádném případě neměl zůstat bez dozoru a klíče by měl mít řidič vždy při sobě. Tím se vyhne nepříjemnostem, které mohou nastat v souvislosti s odcizením vozíku, protože pokud dojde k odcizení vozíku na základě jeho nedbalosti, bude řidič odpovídat za škodu způsobenou vozíkem společně s osobou, která jej odcizila.

Způsobená škoda se obvykle vyřeší hned na místě, nejsou ale úplně neobvyklé ani případy, kdy musí být způsobené škody řešeny až soudní cestou. Proto pokud by se taková situace stala, je rozumné kontaktovat svého právního zástupce, který si s případem jistě poradí.

Závěrem je třeba poukázat na to, že je nutné za každých okolností dodržovat golfová pravidla a počínat si na golfovém hřišti s nejvyšší mírou opatrnosti a obezřetnosti, aby bylo možné předejít potenciálně hrozícím škodám, a to i přestože nelze s jistotou zaručit, že pravidla budou důkladně dodržována také ostatními osobami pohybujícími se na hřišti. Ale pokud právě vy budete pravidla dodržovat, zvyšujete si tím míru pravděpodobnosti, že v případě jakékoli škody budete v právu.

 

LP Legal je dynamicky se rozvíjející advokátní kancelář s národním i nadnárodním dosahem, která poskytuje svým klientům právní podporu při jejich podnikání i v privátní sféře​.​
 
Autor: LP Legal
 
Datum zveřejnění: 21. 7. 2015