Buďme k sobě zcela upřímní, golf není přímo spojován s fitness. Ve skutečnosti jsou golfisté často v moderní pop kultůře znázorňováni jako tlustí bohatí lidé. Přes toto vnímání je golf stejně intenzivní a náročný, jako každý jiný vytrvalostní sport. Proto pokud člověk touží vyhrát vyžaduje golf odborné nutriční plánování a disciplínu. Z tohoto důvodu profesionální hráči, jako například Tiger Woods a Rory Maclroy dodržují přísný výživový plán. Zaměstnávají  šéfkuchaře, výživové poradce a trenéry, kteří z velké častí určují co a kdy budou jíst. Správná výživa může pomoci hrát zdatně, zůstat pln energie a být soustředěný na hru. "Pokud jde o mé stravování, tak dávám přednost libovému masu, mořským plodům, spoustě ovoce a zeleniny, vyhýbám se fastfoodům. Mojí typickou snídaní je omeleta z vaječných bílků se zeleninou. Na oběd a večeři obvykle mívám grilované kuře nebo rybu se salátem a zeleninou. Proteiny hrají důležitou roli v mém jídelníčku, protože mi pomáhjí budovat svalovou tkáň. Také si denně dávám doplňky stravy pro ochranu kostí a nutriční podporu. " Prozrazuje Tiger Woods. Stručně řečeno, když na svačinu zvolíte raději jablko, než pytlík brambůrků, může to zlepšit váš švih, vydržíte hrát na fairway nekonečně dlouho, třeba i překonáte bankr s menší námahou.   V tomto krátkém seriálu najdete podrobné nutriční tipy od golfových odborníků a profesionálů. Jsou to doporučení, které jsou sepsaná tak, aby se dala jednoduše a snadno praktikovat. V prvním díle se podíváme co si dát před hrou.  

Co si mám dát, než pujdu  na golf?

Noc před

Příprava na velkou golfovou hru začíná už večer předem.  Nepijte alkohol a nejezte alespoň dvě hodiny před spaním. Díky tomu bude mozek i svaly druhý den dobře fungovat. Nezapomínejte ani na dostatečný pitný režim. Statistiky ukazují, že více než tři procenta dehydratace by mohlo v konečném důsledku vést k desti procentnímu poklesu výkonnosti. To je ekvivalent k hraní 8 úderů nad par, pokud jste profesionál. Hydrataci berou vážně i elitní atleti, protože dělá rozdíl mezi průměrnem, kde můžete zlomit rekord.  

Snídaně

Ať budete hrát brzy ráno neno večer, snídaně je pro golfistu nejdůležitějším jídlem. Určitě nenajdete žádého profesionála, který by toto jídlo vynechal. Amy Goodson, dietoložka Ben Hogan Sports Medicine Clinic doporučuje jídlo skladající se z komplexních sacharidů, bílkovin, malého množstí tuku a velkého množství vody. Ideální příkladem může být zeleninová omeleta s ovocem a vodou, nebo jablko a ovesná kaše. Doporučuje také omezit cukr, jelikož sladké potraviny způsobují náhlý nárust hladiny cukru v těle. Tato hladina nakonec rychle klesne a ovlivní mentální síly hráče.  Jeho výkon bude zaručené nekonzistentní. Vyhýbejte se také smaženým pokrmům, jako jsou koblihy, sýr a slanina - v podstatě cokoliv s vysokým obsahem tuku. Tím, že nebudete konzumovat energetické nápoje a uměle slazené nápoje, tak byste mohli dlouhodobě stabilizovat hladinu vaší energie.

Příště se podíváme na to co jíst během hry.

Autor: Olga Loucka, HAPPY GOLF

 
Datum zveřejnění: 28. 6. 2015